Over ons

Tuinderij de Voedselketen is een agro-ecologisch bedrijf waar groenten, kruiden en fruit hand in hand met de natuur worden geteeld volgens de principes van permacultuur. Tegelijk is ons bedrijf een leerplek waar we onze kennis en ervaring delen en werken aan een omslag in de land- en tuinbouw.

De tuinderij werd in 2015 opgericht door Alex Schreiner en Linder van den Heerik, en is sindsdien gestaag gegroeid. Inmiddels heeft de tuinderij meerdere takken die elk door iemand anders worden gerund. Sinds 2021 versterkt Elise Bijl ons team; Elise gaat de teelt en verwerking van fruit en kruiden op zich nemen. Alex Schreiner staat inmiddels aan het roer van de CSA en levert wekelijks groentepakketjes aan onze leden. Linder verzorgt het onderwijs op en over onze tuinderij, permacultuur en agro-ecologie. We werken alledrie mee aan elkaars takken, en ruilen binnen het bedrijf uren en producten met elkaar uit. Zo draaien we samen onze eigen bedrijven op hetzelfde land, op een manier waarbij 1+1+1 meer dan 3 is.

2021 wordt voor de Voedselketen een bewogen jaar. We kunnen er nog niet zo veel over kwijt, maar als alles goed gaat volgen er dit jaar nog enkele uitbreidingen en groeien er komende tijd nog meer takken aan ons bedrijf.


Wie zijn wij
alex2
Alex Schreiner volgt de deeltijd MBO opleiding biologische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten. Raakte tijdens haar studie betrokken bij sociaal en milieu activisme en was door de jaren actief bij verschillende actiegroepen en NGO’s. Sinds ze betrokken raakte bij het opzetten van een buurtmoestuin in Amsterdam raakte ze bevlogen over permacultuur en diens pragmatische, op oplossingen gerichte karakter, voor de problemen in de wereld. Naast het telen van groentenpakketten is Alex actief in de Federatie voor Agro-ecologische boeren.

Linder van den Heerik is sinds zijn jeugd actief in de sociale en milieubeweging geweest. Tijdens campagnes rondom klimaatverandering kwam hij in aanraking met permacultuur. Sinds 2010 geeft hij workshops en cursussen op het gebied van permacultuur en agro-ecologie. Hij ontwierp tuinen en legde die bij anderen aan, en gaf les op de permacultuur school nederland en belgie, de warmonderhof en inmiddels ook de rietveld academie. Telkens jeukte het om nog grotere uitdagingen aan te gaan. 

In 2018 schreef Linder samen met VELT een boek over permacultuur en inmiddels geeft hij steeds meer vorm aan het lesbedrijf dat onze tuinderij ook is. Hij organiseert cursussen en workshops en timmert hard aan de groene landbouwtransitie.